nov 252014
 

Je kent dat wel: Regelmatig komen er berichten voorbij (in de email, op Twitter en op Facebook) met een waarschuwing dat je ergens voor moet oppassen (fraudeurs, oplichters, telefoonterreur, etc.). Je herkent ze meteen doordat dergelijke berichten altijd worden afgesloten met de oproep om het bericht zo snel mogelijk met zo veel mogelijk anderen te delen.

Doe mij een lol en check eerst even of het niet de zoveelste HOAX is.

En als het inderdaad een HOAX is (tot nu toe heb ik nog nooit anders meegemaakt) negeer hem dan helemaal. Immers: Hoe meer mensen er mee worden lastig gevallen, hoe meer verspild internet verkeer (en dus energie) en verspilde tijd dit betekent.

Testen of het een hoax is gaat heel makkelijk:

Ga naar De Hoax-Wijzer en voer in het zoekveld een willekeurig stuk uit het bericht in. De HOAX-Wijzer laat dan zien of dit bericht al in de HOAX-database voorkomt. Het zal niet de eerste keer zijn dat het een hoax betreft die al jaren geleden ontstaan is.

Op de HOAX-Wijzer staatook de nodige informatie over de Hoax:

[quote]
De term “Hoax” zou een samentrekking zijn van “Hocus Pocus”. Het betreft hier vooral de opzettelijke verspreiding van informatie die zich voordoet als waar en juist, maar eigenlijk geheel of gedeeltelijk nep of fout is. Soms gaat het slechts om een grap, met de bedoeling om zoveel mogelijk mensen voor de gek te houden, maar er kunnen dikwijls ook ernstige gevolgen aan verbonden zijn. Wanneer mensen deze informatie als correct beschouwen, en hier ook naar handelen, kan dit hen in bepaalde gevallen zelfs in gevaar brengen. Nochtans gaat het hier niet om fraude, bij gebrek aan een motief waarbij de maker van de hoax er persoonlijk voordeel uit zou halen. Het is dus belangrijk om jezelf goed te informeren, en kritisch omspringt met informatie die je ontvangt en verder verspreidt, door op zoek te gaan naar betrouwbare bronnen waarop deze informatie gestoeld is. Dit kan enkel in het voordeel zijn van jezelf en je contacten.
[/qoute]

_______________ »  Download deze post als een e-book

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.