feb 232016
 

 

Facebook biedt kort door de bocht drie mogelijkheden om te communiceren: 

  1. In chronologische volgorde (de tijdlijn) vertellen/vastleggen wat je[1] doet, vindt of ontdekt hebt, of om andere redenen wil roep-toeteren
  2. Volgen wat anderen op Facebook hebben verteld/gedaan
  3. Reageren op wat anderen[1] op Facebook verteld/gezegd hebben

Het overgrote deel gebruikt Facebook in een mix van alle drie de mogelijkheden die ik hierboven opsomde. In de volksmond wordt dat “Facebook-en” genoemd.  

Op Facebook vind je vooral persoonlijke tijdlijnen. Achter zo’n individuele tijdlijn zit een persoon of een bedrijf.
In beperktere mate bestaan er ook groep-tijdlijnen (al dan niet openbaar) waar binnen gecommuniceerd wordt over een bepaald onderwerp. Degene die de groep start bepaalt of deze openbaar of besloten is.
N.B. In het geval van een openbare groep kan je er ongevraagd lid van worden en alles lezen, ergens op reageren of zelf teksten en beelden plaatsen.
In het geval van een besloten groep moet je aan de beheerder van de groep vragen of je lid mag worden. Pas als je bent toegelaten mag je kennis nemen van de informatie die binnen die groep wordt gecommuniceerd en deelnemen aan de discussie. 

Facebook-en is leuk en kost als je niet oppast veel tijd. En dat terwijl er zo veel ander mooi spul op het web te consumeren en creëeren is!

Het valt namelijk niet te ontkennen dat er in menige tijdlijn verschrikkelijk veel onzin en dingen die jou niet boeien voorbij komt.

Maar gelukkig is er ook heel veel nuttige informatie op Facebook te vinden. Denk bijvoorbeeld aan specialisten die geen weblog bijhouden en dan toch zo aardig zijn om hun kennis via hun Facebook-tijdlijn met de buitenwereld te delen. Een ander voorbeeld: Facebook-groepen met de focus op een onderwerp dat jouw bijzondere interesse heeft. 

Het is dus niet overbodig om zo af en toe even na te denken of de tijd die je aan Facebook besteed nog wel nuttig bestede tijd is.  

En… dat heb ik gedaan. Alles overdenkend heb ik een Facebook-knoop gehakt: Vandaag, 23 februari 2016, is de dag dat ik stop met “Facebook-en” zoals hierboven beschreven.
Ik ga mij beperken tot het gebruik van mijn eigen Facebook-tijdlijn, het volgen van de tijdlijn van mijn Lief en het volgen van een handjevol (stuk of drie) besloten groepen.
In de ene groep communiceren studenten van de online fotografie-cursussen die ik volg. De cursusleider heeft er voor gekozen om alle interactie (challenges, vraag/antwoord, tips, truuks etc.) in het kader van die cursussen op Facebook plaats te laten vinden.
In de andere groepen gebeurt hetzelfde maar dan in het kader van een podcast waar ik op geabonneerd ben of een app die ik intensief gebruik. 

Dingen die mij bezighouden en belangrijk zijn leg ik voortaan vast in een post op mijn eigen website FredZelders.nlAls ik dat nodig vind verwijs ik dan op Twitter of Facebook naar de betreffende post.

Heel grote kans dat ik hierdoor minder online-tijd verspil.

N.B. Ik ben benieuwd hoe lang ik dit volhoud… 🙂


  1. De schrijver bepaalt zelf welke andere Facebook-gebruiker zijn/haar eigen Facebook-uiting kan zien of daar op kan reageren.  

 

Gerelateerd:

~ Facebook werd onmisbaar… [2012-09-16]

_______________ »  Download deze post als een e-book

  2 Responses to “Hoera! Ik stop er mee!”

  1. Klinkt als een Thirty Day Challenge, succes!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.